Популарни чланци

ЧАС 7 – О БОЖИЈОЈ ПРИРОДИ

By PantelejmonAdmin 7 година agoNo Comments
Home  /  Духовност  /  Катихизис  /  ЧАС 7 – О БОЖИЈОЈ ПРИРОДИ

76. ШТА ЗНАЧИ ВЕРОВАТИ У БОГА?

Веровати у Бога – значи бити тврдо убеђен у Његово постојање, Његове особине и дела, и свим срцем прихватати речи Његовог Откривења о спасењу рода људског.

77. Из Светог Писма може се сазнати у чему треба да се огледа вера у Бога. Апостол Павле пише: Без вере није могуће угодити Богу; јер онај који прилази Богу треба да верује да Бог постоји и да Он награђује оне који Га траже (Јевр. 11, 6). Дејство вере у Хришћанима Апостол представља следећом молитвом Богу за њих: Да вам по богатству славе Своје даде силу, да ојачате Духом Његовим у унутарњем човеку, да се Христос вером усели у срца ваша (Еф. 3, 16-17).

78. ШТА ЈЕ ДЕЛО ВЕРЕ У БОГА?

Права вера у Бога најнепосредније се огледа у исповедању вере.

79. ШТА ЗНАЧИ ИСПОВЕДАЊЕ ВЕРЕ У БОГА?

Исповедати веру – значи отворено признавати да се држимо православне вере, и то са таквом искреношћу и чврстином, да ни прелести (обмане), ни претње, ни мучења, па чак ни смрт не би могли да нас натерају да се одрекнемо вере у Истинитог Бога и у Господа нашег Исуса Христа.

80. ДА ЛИ ЈЕ НЕОПХОДНО ОТВОРЕНО ИСПОВЕДАТИ СВОЈУ ВЕРУ?

Апостол Павле сведочи да је исповедање вере нужно за спасење: Јер се срцем верује за праведност, а устима се исповеда за спасење (Римљ. 10,10).

81. За спасење је нужно не само веровати, него и исповедати православну веру, јер ако би се неко одрекао исповедања православне вере да би сачувао пролазни живот или земаљске угодности, он би тиме показао да нема истинску веру у Бога Спаситеља и у будући блажени живот.

82. ЗАШТО СЕ У СИМВОЛУ ВЕРЕ ГОВОРИ О ВЕРИ У ЈЕДНОГ БОГА?

У Символу вере није речено: верујем у Бога, него је додато: у Једног Бога – зато да би се одбацило лажно учење незнабожаца, који су, сматрајући створење за Бога, мислили да је богова много.

83. КАКО СВЕТО ПИСМО ГОВОРИ О ЈЕДИНСТВУ БОЖИЈЕМ?

Саме речи учења Светог Писма о јединству Божијем унесене су у Символ вере из следеће изреке Апостола Павла: нема ниједнога другога Бога осим једнога. Јер ако и има такозваних богова, било на небу било на земљи, као што је много богова и много господа, али ми имамо само Једнога Бога Оца, од Којега је све иза Којега смо ми, и Једнога Господа Исуса Христа, кроз Којега је све и ми кроз Њега (1. Кор. 8, 46).

84. ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ПОЗНАЊЕ ПРИРОДЕ БОЖИЈЕ?

Сама Суштина Божија не може се познати. Она превазилази свако познање, не само људско, него и анђеоско.

85. О овоме је у Светом Писму преко Апостола Павла речено, да Бог живи у светлости неприступној и да Њега нико од људи не виде, нити може видети (1. Тим. 6, 16).

86. КАКВА СУ СВОЈСТВА БОЖИЈА?

Из Откривења Божијег могу се извући следећи закључци о Суштини Божијој и главним Својствима Божијим: Бог је Дух Вечни, Сведобри, Свезнајући, Свеправедни, Свемоћни, Свеприсутни, Неизмењиви, Сведовољни, Свеблажени.

87. Све ово може да се види из Светог Писма. Сам Господ Исус Христос је рекао: Бог је Дух (Јн. 4, 24). О вечности Божијој пророк Давид каже: Пре него се горе родише и сазда земља н васељена, и од века до века – Ти си Бог (Пс. 90, 2). У Откривењу Јовановом стоји следеће славословље Богу: Свет, Свет, Свет јесте Господ Бог Сведржитељ, Који беше и Који јесте и Који долази (Откр. 4, 8). Апостол Павле каже да је Јеванђеље објављено по заповести вечнога Бога (Римљ. 14, 25).

О Доброти Божијој Сам Исус Христос је рекао: Нико није добар осим једнога Бога (Мт. 19, 17). Апостол Јован каже: Бог је Љубав (1. Јован. 4, 16). Пророк Давид пева: Дарежљив је и милосрдан Господ, дуго трпи и велике је милости. Добар је Господ према свима и жалостив на сва дела Своја (Пс. 145, 89).

О Свезнању Божијем Апостол Јован вели: Бог је већи од срца нашег и зна све (1. Јован. 3,20). Апостол Павле кличе: О дубино богатства и премудрости и разума Божијега! Како су неиспитиви судови Његови и ненстраживи путеви Његови (Римљ. 11, 33).

О Праведности суда Божијег пророк Давид каже: Праведан је Господ, љуби правду; Лице ће Његово видети праведници (Пс. 11,7). Апостол Павле вели како ће Бог дати свакоме по делима Његовим и да Бог не гледа ко је ко (Римљ. 2, 6,11).

О Свемоћи Божијој Псалмопојац каже: Јер Он рече, и постаде; Он заповеди, и показа се (Пс. 33, 9). Арханђел Гаврило у Јеванђељу каже: У Бога је све могуће што каже (Лк. 1, 37).

Свеприсутност Божију Давид представља овако: Куда бих отишао од Духа Твојега, и од лица Твојега куда бих утекао? Да изађем на небо, Ти си онде; да сиђем у пакао, онде си. Да се дигнем на крилима од зоре. и преселим се на крај мора: и онде ће ме рука Твоја водити, и држати ме десница Твоја. Да речем: мрак ће ме сакрити; али је и ноћ као видело око мене. Ни мрак неће замрачити од Тебе, и ноћ је светла као дан: мрак је као светлост {Пс. 139, 7-12).

Апостол Јаков пише да код Оца Светлости нема изменљивостн ни сенке промене (Јаковљ. 1,17).

Апостол Павле каже да Бог не прима угађања од руку човечијих, као да нешто треба Њему, Који Сам даје свима живот и дисање и све (Дап. 17, 25). Он Бога назива Блажени и Једини Владар, Цар царева и Господар господара (1. Тим. 6, 15).

88. ЗАШТО СВЕТО ПИСМО ПРИПИСУЈЕ БОГУ ТЕЛЕСНЕ ОРГАНЕ?

Бог јесте Дух, иако му Свето Писмо приписује телесне удове, на пример срце, очи, уши, руке. Свето Писмо се ту прилагођава обичном људском језику, и треба га схватити у духовном и узвишеном смислу; на пример, Срце Божије означава Доброту или Љубав Божију, Очи и Уши означавају Свезнање, а Руке – Свемоћ.

89. ГДЕ ОБИТАВА БОГ?

Бог је свуда, али каже се да Он пребива „на небесима“ или „у храму“. Да, Бог је свуда, но на небесима је нарочито присутан, тамо Га блажени духови славе у вечној слави; и у храмовима Он је нарочито присутан, благодатно и тајанствено, и верни то присуство побожно примећују и осећају; понекад, оно се показује кроз посебна знамења.

Исус Христос каже: Где су два или три сабрана у Име Моје, онде сам и Ја међу њима (Мт. 18, 20).


ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

  1. ШТА ЗНАЧИ ВЕРОВАТИ У БОГА?
  2. ШТА ЈЕ ДЕЛО ВЕРЕ У БОГА?
  3. ШТА ЗНАЧИ ИСПОВЕДАЊЕ ВЕРЕ У БОГА?
  4. ДА ЛИ ЈЕ НЕОПХОДНО ОТВОРЕНО ИСПОВЕДАТИ СВОЈУ ВЕРУ?
  5. ЗАШТО СЕ У СИМВОЛУ ВЕРЕ ГОВОРИ О ВЕРИ У ЈЕДНОГ БОГА?
  6. КАКО СВЕТО ПИСМО ГОВОРИ О ЈЕДИНСТВУ БОЖИЈЕМ?
  7. ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ПОЗНАЊЕ ПРИРОДЕ БОЖИЈЕ?
  8. КАКВА СУ СВОЈСТВА БОЖИЈА?
  9. ЗАШТО СВЕТО ПИСМО ПРИПИСУЈЕ БОГУ ТЕЛЕСНЕ ОРГАНЕ?
штампа
Категорија:
  Катихизис