Популарни чланци

17. маја 2018. – Вазнесење Господње – Спасовдан.

By PantelejmonAdmin 6 година agoNo Comments
Home  /  ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА  /  17. маја 2018. – Вазнесење Господње – Спасовдан.

Дана 17. маја 2018. године Света Православна Црква слави вазнесење Господње – Спасовдан. Поред свог васељенског значаја и значаја за град Београд који га сваке године прославља, Спасовдан има и велики значај за житеље Миријева, који га прослављају као заветну славу. Обичај је да се у сеоским насељима, какво је Миријево и било, од Васкрса до Спасовдана врше литије по пољима и читају се молитве за усеве. Миријево је за свој заветни дан током 19. века изабрало Спасовдан.

Данас је традиционално пошла литија из обе Миријевске цркве да би се сусрела испред заветног дрвета на платоу иза старе месне заједнице. Обе црквене заједнице су заједно очитале молитву за благостање и добре плодове усева пред записом и затим пресекле славски колач.

После молитве је уприличен културно-уметнички програм који су приредили чланови КУД Свети Сава из Старог Миријева. Славље су улепшали и ђаци миријевских школа: „Павле Савић“, „Деспот Стефан Лазаревић“ и „Седма Београдска Гимназија“. О безбедности учесника литије савесно су се побринули припадници МУП Србије из миријевске полицијске станице.

 

штампа
Категорија:
  ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА