Популарни чланци

МОЛИТВЕ ЗА МАЈКЕ И ТРУДНИЦЕ

By PantelejmonAdmin 6 година agoNo Comments
Home  /  Духовност  /  Молитве и акатисти  /  МОЛИТВЕ ЗА МАЈКЕ И ТРУДНИЦЕ
МАТЕРИНСКА МОЛИТВА

Оче свети, Бесмртни, из кога излази сва доброта и благост, скрушено Ти се молим за децу коју си ми подарио да родим.

Сачувај их у Твојој милости и светости, да би се Твоје име прослављало у њима. Упути их Твојом милошћу, како да их подигнем за слављење Твога светога имена, а на корист осталих људи. Обдари ме потребним стрпљењем и снагом за то.

О, Господе, просвети разум моје деце Твојом Премудрошћу, да науче душом и мишљу да Тебе воле. Усади у срца њихова страх и одвратност према сваком пороку, да би могли ићи правим путем без греха. Украси душе њихове чистотом, добротом, понизношћу, марљивошћу, стрпљењем и сваком врлином.

Чувај усне њихове од свих клевета и лажи. Благослови моју децу, да би могла напредовати у врлинама и светости и расти под Твојом заштитом, а и љубави поштених људи. Нека би њихови чувари Анђели били са њима и чували их у младости од варљивих помисли, злих и грешних кушања овога света и од свих замки нечистих духова.

А кад моја деца погреше пред Тобом, не окрени своје лице од њих, него према Твоме великом милосрђу буди милостив и њима, јер Ти си једини који чистиш људе од сваког греха. Награди моју децу овим земаљским добрима и свим што им је потребно за спасење.

Сачувај их од разјарености, гнева, несреће, зла и мука кроз све дане живота њиховог. О, добри Господе, ја Ти се молим, награди и мене радошћу и весељем од моје деце.

Сачувај ме у честитости и праведности да са својом децом могу стати пред Тебе у дан Страшног суда Твога и да без страха кажем: Ево ме Господе, са својом децом коју си ми дао, да заједно са њима величам Твоје најсветије Име Оца и Сина и Светога Духа, све док траје овог Света. Амин.

МОЛИТВА ПОРОДИЉЕ

Слава Ти, Господе, слава Ти. Молим Ти се благи Спаситељу, који помажеш невољну и сироту, уклањајући сваку беду и несрећу осврни се и на мене грешницу, која се искрено каје; помози и мени и заклони ме руком својом; Теби притичем са молитвом овом, смилуј се на мене, избави ме од сваког зла и несреће, беса нечистога сатане, који ме толико куша. Подари ми здравље, храброст и снагу да могу издржати муке при порођају! Саслушај ми молитву јер Ти си тако благ, тако волиш људе Твоје.

Молитва труднице за успешан порођај

О, Преславна Мати Божија, помилуј мене, слушкињу Твоју и дођи ми у помоћ  у време моје болести и опасности у којима све бедне Евине кћери рађају децу, сети се, Благословена међу женама, с каквом си радошћу и љубављу Ти ишла журећи у далеки крај да посетиш рођаку Твоју Јелисавету за време њене трудноће и какво је чудесно дејство имала благодатна посета Твоја и на матер и на дете у утроби.

И због неисцрпне доброте Твоје даруј и мени,  покорној  слушкињи  Твојој,  да  се  успешно  породим;  даруј  ми  ту благодат да дете које се сад налази под мојим срцем, оживевши, радосно узигравши као свето чадо Јован, поклони се Божанском Господу Спаситељу, Који се из љубави према нама грешнима није узгнушао да и сам постане чадо у утроби Твојој. Неизрецива радост, којом се испунило Твоје девствено срце према  новорођеном  Твом  Сину  и  Господу  нека  услади  муку  у  којој  ми предстоји  да  родим.

Живот света, мој Спаситељ, кога  Си родила, нека ме спаси од смрти, која прекида живот многих мајки на порођају и нека уброји плод  утробе  моје  међу  изабраника  Божије.

Услиши,  Пресвета  Небеска, смирену  молбу  моју  и  погледај  мене,  бедну  грешницу,  погледом  Твоје благодати; не посрами моје уздање у Твоје велико милосрђе и осени мене, Помоћнице  хришћана,  Исцелитељко  болесних,  Твојим  Материнским покровом у часу муке и болести, да се удостојим и ја да  осетим на себи да си Ти  – Мати милосрђа и да прославим заувек Твоју благодат,  која  никад  не одбацује молитве грешних и спасава све, који Те призивају у време муке и болести. Амин!

МОЛИТВА ЗА БОЛЕСНО ДЕТЕ

Господе Исусе Христе, Ти си дошао у овај свет као дете, а иако си истинити Бог, живео си у послушности својим земаљским родитељима. Дај да Твоје чедо (име) бодро поднесе терет који му је наметнут и да буде послушно онима које си Ти предвидео да се о њему брину. Молимо Те молистиво: погледај на њега и у Својој неизмерној љубави олакшај му патњу. О, Господе Боже наш, пошаљи Свог светог анђела да га излечи да би достигао пуноћу живота и служио Ти у вери и захвалности у срцу и даруј да постане наследник Твога Небеског Царства. Јер си Ти, Христе Господе наш, лекар душе и тела и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом, сада, свагда и у векове векова. Амин!

МОЛИТВА ЗА ДЕЦУ

Светог Николаја Жичког

О, Исусе Христе, најсавршенији Господе, који си био дете и који си волео и благосиљао децу, имај милости за децу нашег времена и спаси их, да би они који нису крштени били крштени и да би ови који су крштени могли бити учвршћени у вери према Теби, Вечна Истино, и љубави према Теби, неизмерна Љубави. О, Господе, спаси ону децу коју неверујући родитељи корумпирају са безбоштвом и вуку их од Тебе, који си једини Спаситељ и њихов Спаситељ. Свемилостиви, спаси и ону децу коју зли учитељи, безбожни и бездушни, одстрањују од Тебе, њиховог Творца и убрајају их у друштво прокажених. О, Господе, спаси ону децу чије су части душе упрљани неморалом улице, развратом филма, телевизије и позоришта, спаси их од свих нечистих ствари. Господе, спаси и сирочад која падну у руке грубих тутора и маћеха: спаси их од слушања безбожних речи и гледања злих дела. Господе Исусе, који си као новорођенче изгубио мач цара Ирода, помози и данас српској ратној сирочади, дај им утеху за изгубљеним родитељима и учини да израсту у добре и честите људе. О, Сине Божји, спаси синове синова људских, који се тренирају у многим физичким вежбама и забавама, док су истинита вежбања Твога светог Закона, чистих мисли и милости, и добрих и праведних радњи сакривена од њих. Нека би било, кроз молитве твоје пречесте Матере и твојих светитеља, да би деца овог века могла узрасти, да буду синови Божји, и грађани Неба, кроз своје вечно спасење, а у твоју славу и хвала. Амин!

Молитва мајке за свесно погубљена или умрла чеда

Молитва мајке милостивом Господу за свесно погубљена или умрла чеда у својој утроби

Помени, Човекољупче Господе, душе представљених слугу Твојих – младенаца, који у утроби православних мајки умреше или услед нехотичног поступка или при тешком порођају или свесно погубљених, и који зато не примише Свето Крштење.

Крсти их, Господе, у мору милосрђа Твог и спаси неизрецивом благодаћу Својом, а мени грешној (име) која починих убиство младенца у утроби својој, опрости, и не лиши ме Твоје милости. Боже, милостив буди мени грешној.

(метанија) Господе, помилуј чеда моја, која умреше у утроби мојој, ради вере и суза мојих, по милости Твојој. Амин.

За мајку која је свесно погубила своје чедо, према јављању ангела Господњег у Москви: 500 метанија Господу Исусу Христу (метанија или земни поклон: колена и чело спусте се на под пред иконом)

Молитва оца милостивом Господу за свесно погубљена или умрла чеда у утроби мајке

Помени, Човекољупче Господе, душе представљених слугу Твојих – младенаца, који у утроби православних мајки умреше или услед нехотичног поступка или при тешком порођају или свесно погубљених, и који зато не примише Свето Крштење.

Крсти их, Господе, у мору милосрђа Твог и спаси неизрецивом благодаћу Својом, а мени грешном (име) који бих саучесник у убиству младенца у утроби мајке, опрости, и не лиши ме Твоје милости. Боже, милостив буди мени грешном. (метанија) Господе, помилуј чеда моја, која умреше у утроби мајке, ради вере и суза мојих, по милости Твојој. Амин.

За оца који је био саучесник у свесном погубљивању: 500 метанија пред иконом Господа Исуса Христа (Пошто ретко ко може да направи 500 метанија одједном, можда би прикладно решење било да се за свако погубљено чедо 20 дана узастопце чита ова молитва и да се после ње ради по 25 метанија. Значи, ако су извршена три чедоморства (абортуса), 60 дана се чита молитва и сваки дан се ради по 25 метанија)

Молитвено уздисање мајке за своју децу

Боже, Творче свих твари! Додајући милости милост, Ти си ме учинио достојном да будем мајка породице; благост Твоја подарила ми је децу, и ја се усуђујем да кажем: они су Твоја деца!

Јер си им Ти даровао живот, оживео их бесмртном душом, препородио их Крштењем за живот, који је у складу са Твојом вољом, усвојио си их и примио у недра Своје Цркве. Господе, сачувај их у благодатном стању до краја живота; удостој их да буду причасници тајни Твога Завета. Осветљуј их Твојом истином.

Нека је свето у њима и кроз њих, свето Име Твоје. Даруј им за то начине, стрпљење и снагу.

Оче Небески, даруј ми благодат да свестрано пазим да не саблазним децу своју мојим поступцима, већ, стално имајући у виду њихово понашање, да их одвраћам од заблуда, исправљам њихове грешке, обуздавам њихову тврдоглавост и самовољу, да се не заносе безумним помислима, да се не погорде у својим помишљањима, да не забораве Тебе и Твој закон, да безакоње не уништи њихов ум и здравље. Да греси не ослабе њихове душевне и телесне снаге.

Пошаљи им Твоју благодатну помоћ у њиховом васпитању за славу Имена Твог и за корист ближњих. Свеблаги Боже, учини ме мајком, која се весели због деце своје, да она буду моја срећа у све дане живота мога и ослонац мој, у мојој старости.

Удостој ме, мене која се уздам у Твоје милосрђе, да станем с њима на Страшном Суду Твом и са недостојном одважношћу кажем: Ево мене и деце моје, коју си ми Ти дао, Господе! Да заједно с њима, прослављајући неизречену благост и Твоју вечну љубав, хвалим пресвето Име Твоје, Оче, Сине и Душе Свети, у векове векова. Амин.

МОЛИТВЕНО УЗДИСАЊЕ ЖЕНЕ У ВРЕМЕ ТРУДНОЋЕ

О, Преславна Мајко Божија, помилуј ме, слушкињу Твоју, дођи ми у помоћ у време мојих болести и опасности с којима рађају чеда све јадне кћери Евине.

Сети се, о, Благословена међу женама, с каквом радошћу и љубављу си ишла журно у Горњу земљу да посетиш Своју рођаку Јелисавету за време њене трудноће и какав чудесан утисак је оставила Твоја благодатна посета и на мајку и дете у утроби њеној.

И из неисцрпног благосрђа Свога даруј и мени, најпониженијој слушкињи Твојој, да срећно завршим трудноћу; даруј ми благодат, да се дете које сад мирује под мојим срцем, чим оживи, с радосним разиграњем, слично светом младенцу Јовану, поклања Божанственом Господу Спаситељу, Који се из љубави према нама грешнима, није узгнушао да и Сам постане Дете.

Неизрецива радост, која је испунила Твоје девствено срце при погледу на Твог новорођеног Сина и Господа, нека ублажи муку, која ми предстоји усред болести рађања.

Живот мира, мој Спаситељ, Којег си Ти родила, нека ме спасе од смрти, која пресеца живот многих мајци у тренутку порођаја, и нека уброји плод моје утробе међу Божије изабранике. Услиши, Пресвета Царице Небеска, смирену молбу моју и узми мене, јадну грешницу, у Своје окриље, оком Твоје благодати; не постиди моје уздање у Твоје велико милосрђе и осени ме.

Помоћнице Хришћана, Исцелитељко болести, удостој и мене да осетим на себи да си Ти Мајка милосрђа и да увек прослављам Твоју благодат, која никад није одбацила молитве јадних и која је избављала све који су Те призивали за време туге и болести. Амин.

TРОПАР ЧУДОТВОРНОЈ ИКОНИ МАЈКЕ БОЖИЈЕ КОЈА ПОМАЖЕ ПРИ РАЂАЊУ

Тропар, глас 4.

Мати Бога нашега, у утроби зачевши Христа Животодавца, помоћи у Рођењу Њега ниси требала, зато да се лако разреши слушкиња Твоја благослови и помози, и њихову децу која треба да се у своје време роде, под покров Твој, као Мајку молимо прими: јер си у рађању Помоћница, Заступница слушкињама Твојим.

 

Кондак, глас 2.

Суза Евиних Разрешење, пророчких писања Испуњење, од Духа Светога Богомладенца зачевши, и у јаслама Витлејемским Њега се смирено Родила. Теби прибегавамо као Чуварки жена и деце, Теби уздишемо и Тебе величамо, радуј се, Благоутробна Мати, у рађању Помоћнице“.

штампа
Категорија:
  Молитве и акатисти