Популарни чланци

МОЛИТВЕ ПРЕД ОПЕРАЦИЈУ, ЗА БОЛЕСНИКЕ И СТРАДАЛНИКЕ

By PantelejmonAdmin 6 година agoNo Comments
Home  /  Духовност  /  Молитве и акатисти  /  МОЛИТВЕ ПРЕД ОПЕРАЦИЈУ, ЗА БОЛЕСНИКЕ И СТРАДАЛНИКЕ
Молитва Пресветој Богородици за оне који страдају од страсти дроге

О, Пресвета Богомајко, Неисцрпни Изворе милости и доброте! Теби као Оној која је доживела највећи бол од како људски род постоји, јер су Сина Твога невиног распели бездушници, припадамо и целивајући Твоје Свете Ноге, са сузама вапимо:

Сагрешисмо, сагрешисмо и у бездан паклени пропадосмо и ако нам ти не пружиш руку помоћи, ми више никад светлост видети нећемо. Ми смо, Мајко Пресвета, мислили да се до лепоте може доћи и без Бога, па смо кушајући отров паклени, постали робови у тешке ланце оковани. За оно мало лажне, привидне среће, ми смо душу предали не једном ђаволу, већ легиону. Јер кад само помислимо да се одрекнемо дроге, читав нас легион опколи и не дозвољава да се ослободимо тих ланаца. Али, знајући да си Ти Царица Небеска и да они беже од Тебе као од огња, свеумилно Те молимо: Опрости, Пресвета, безброј пута опрости и не одврати лице Твоје од нас огубаних у ову злу страст, већ и на нама свегрешнима покажи Своје безмерно милосрђе. Бљесни муњом Своје силе и љубави, сагори у душама нашим сваки корен ове зле страсти, пробуди у нама дах вечнога живота и отвори умне очи срца наших да би се Теби приклањали довека и Твоме Сину који Те је тако величанствено уздигао у светости и милосрђу. Огради нас Твојом благодаћу, Мајко Пресвета, да нас ови зли демони не прогутају од беса што више нећемо њих да служимо. И дај нам снаге да овај покајнички пут никад више не напуштамо, већ да до последњег даха свог захваљујемо Теби, Свецарице, што нас избављаш из пакла и овога и онога света.

Али, Мајко, Свемајко, многи од наших ближњих су овим отровом напустили свет и у вечне паклене муке отишли. Пошто је Твоја моћ бескрајна, са страхом, али и са надом Те молимо, сиђи и до најдоњих дубина таме паклене и сузама Твојим и нашим уми и обели душе наших чеда, браће и сестара, и уведи их ближе Божијој светлости, како би једном можда и били спашени и свемилошћу Твојом и сведобротом, стали Богу и Теби с десне стране.

О, Пресвета, не одбаци ове речи у тузи Теби упућене, због наше свегрешности, већ као Нежна Мајка Милостивог Бога, смилуј се и на нас и помози нам, онако како Ти мислиш да је најбоље за нас. Поведи нас путем истине и правде, уведи нас у Цркву да у њој непрестано са свима Светима опевајући Тебе и милост Твоју, славимо и Сина Твога Господа нашег Исуса Христа, са Оцем и Духом Светим, сада и увек и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ЗА БЕЗБОЖНИКЕ - Светог Николаја Жичког

Сва бића, Боже, сведоче о Твом бићу, јасније него сат о сајџији, и град о градиоцима, и песма о певачу, и реч о језику и разуму. Јаснији си од сунца, свесилни Боже наш, ипак безбожници не знају за Тебе; и још црње: безбожници у злоби срца свог неће да знају за Тебе. Загњурују главе своје у земљу, као ној у песак, и вичу: невидимо Га, не знамо Га, нема Га! Ја им зборим речима о Теби, који си саздао реч и устројио говор, они се смеју. Ја им чиним милост у име Твоје, они се срде. Ја им понављам речи пророка Твојега: во познаје господара својега (Исаија 1, 3), како ви људи да не познајете Господа свога? А они одговарају: Нема Господа! Одсекла се река од извора — пресушиће. Пресушило је срце у безбожника — пресушиће им сасвим и разум. Полудеће, као што су сви безбожници полудели. Страх ме обузима, да поред мене живог суседи моји не потону у ад.

О, Изворе живота, кажи ми, кажи слуги Твоме: како толика смрт може савити гнездо у живој души човековој?

О, вечно Сунце правде и истине, како толики мрак може пасти на разум човечији, да не може да прочита и разуме почетно и завршно слово свих бића у свету? Није ли, Господе, овако: грех за грехом као конац по конац, док се није изаткала дебела завеса, која од Тебе сакрива и покрива?

Но не допусти, Господе, да цар таме савлада до краја створења Твоја! Тресни силом Твојом и блесни зракама Твојим, да би се пробудили успавани и адом опијени! Учини оно што само Ти знаш и можеш, да се покају суседи моји, беднији и од свих створења Твојих.

Јер ће лепи бити суседи моји кад се покају и Тебе познаду, по молитви слуге Твога светог Mojceja Мурина. Као блудни синови кад се из друштва свиња поврате у друштво анђела. О како ће звучнија и стројнија бити песма Твојој слави и величини кад је сви покајани синови Твоји запевају заједно са вернима и заједно са војскама анђелским на небу, које дан и ноћ славе и величају Оца и Сина и Светога Духа, Бога једнога, живога. Амин.

МОЛИТВА ЗА БОЛЕСНИКА

Благословен си, Господе Боже наш, лекару душа и тела, који и немоћи и болести наше на телу свом понесе, чијом се раном ми исцелисмо, пастиру добри, који дође да изгубљену овчицу тражиш и који изнемоглима дајеш утеху и живот са васкрсењем; Ти си се у последње време учовечио и Бог Реч се са телом на земљи јавио и са људима поживео ради људског спасења.

О, Господе, Ти на висинама живиш и на смирене гледаш; као што си некада примио Језекијину молитву и сузе, подигао га са болесничког одра, и продужио му живот за петнаест година; као што си преко пророка Јелисеја очистио од губе Неемана Сирца, и васкрсао Сунамићанкина сина; и као што си Петрову ташту од грознице избавио; и заповешћу својом губаве исцељивао; и додиром хаљине своје исцелио од болести жену, болесну дванаест година од течења крви; и због вере капетановог слугу оздравио; и удовичина јединца сина из мртвих васкрсао и предао га мајци његовој жива и здрава; и Хананејкину кћер од свирепог злодуха ослободио; и помазавши калом очи слепом од роћења, вид му повратио; и четвородневног и љубљеног пријатеља твог Лазара оживео и дао га сестрама његовим; као што си некада дао власт Апостолима твојим да болесне исцељују и губаве чисте; као што си царинике оправдао, и прикован на крсту, рај си обећао разбојнику, Ти који узимаш на себе грехе света; као што си преко врховних Апостола твојих Петра и Јована код Красних врата хромога исцелио, и Тавиту из мртвих васкрсао, и Евтиха Павлом оживео, и од гујина уједа Павлову руку неповређеном сачувао, и преко Павла апостола твога крепком руком својом оца Пуплијева од ватре и грознице исцелио, тако и сада, неисказаним човекољубљем својим и уобичајеним милосрђем својим исцели слугу твога (или: слушкињу твоју) (име) од његових (или њених) душевних патњи. Молимо Ти се и преклињемо Те, разреши, опрости слузи твоме (или: слушкињи твојој) сва безакоња за која Те моли, и исцели га од страсти, очисти од сваке прљавштине тела и душе, угаси ватру у њему (или у њој) росом милости твоје; опрости му ако коју заповест твоју наруши као човек који тело носи и телесно живи, ако сагреши пред Тобом дању или ноћу, вољно или невољно, свесно или несвесно, или се ум његов повреди погледом очију или слухом ушију или мирисањем или нечим другим, те сагреши и телом и духом, и отуђи се од воље твоје, но Ти сам, Господе, као благ и човекољубив, подигни га од опаке болести и патње.

О, Владару Господе, услиши нас грешне сада, и кад год Те призовемо; погледај као благ и не помени безакоња његова прва, и избави њега (или њу) и нас од вечних мука, и очисти њега и нас од сваке рђаве намере, и уста његова (или њена) нека величају Тебе, и усне његове нека славе Тебе, и руке његове (или њене) укрепи на вршење заповести твојих, и ноге његове поведи путем твојим, и све удове и разум његов (или њен) утврђујући молитвама пречисте Мајке Твоје и свих Светих твојих.

Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, са беспочетним Твојим Оцем, и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ЗА УМНО ОБОЛЕЛЕОГ ЧОВЕКА

О, Господе Исусе Хрсите, Боже наш, Ти држиш сва створења у Очевој Љубави и не дозвољаваш да се онај који верује у Тебе удаљи од присутности Духа Светог. Смилуј се на слугу Свога (име) чији је ум помрачен и помућен и који изгледа да је далеко од моћи гледања Твоје Истине. Дај живот његовој (њеној) души и одведи га (је) на изворе излечења. Дај му (јој) да упозна Тебе на начин који је једино Теби познат. Даруј да има поверење у Твој Живот, који расте у њему (њој) заступничким молитвама Твоје Мајке, Пречисте и Преблагословене Дјеве Марије и свих Твојих светих. Јер Ти си сам носио све болести Свога народа, страдао си и умро да би сви били излечени. Стога Те ми прослављамо, о Христе Господе, са Твојим милостивим Оцем и Твојим Утешитељем и Лекаром Духом Светим, сада и увек и у векове векова. Амин!

МОЛИТВА КАДА СЕ ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ ПОГОРШАВА

О, Господе Исусе Христе, Спаситељу наш, који си ради нас рођен и ради нас био гладан и жедан, ради нас си био исмејаван и шибан и овенчан трновим венцем, ради нас си страдао и умро на крсту, жртвовао Свој Божански живот ради нашег спасења. Пошто си дозволио да и Твој слуга (име) учествује у Твом страдању, даруј му (јој) да учествује у Твојој милости. Нека Твоје ране исцеле ране његовог (њеног) страдања. Нека Твоја Света Крв опере мрље његових (њених) грехова. Нека Твоја Божанска праведност одагна од њега (ње) сваку неправедност. Погледај моју веру у Тебе и веру нас који се молимо и даруј му (јој) по Твојој милости, а не по његовој (њеној) заслузи, оно што је за њега (њу) најбоље.

Са погоршањем његове (њене) болести нека се повећа Твоја сила и Твоја моћ. Нека се не поколеба вера његова (њена) и не ослаби нада његова (њена) и не охлади љубав његова (њена).

Не допусти, Господе, да због страха од мука и смрти, изгуби наду у Тебе или изгуби храброст или вољу да се бори против болести и греха. Нека поглед његов (њен) буде управљен на Тебе све до самог краја и нека Теби вапије као што си и Ти са крста вапијао Оцу: „У руке Твоје, Добри Оче, предајем дух Свој!“ Благослови га (је) да уђе у Твоје Вечно Царство где сијају божанском славом сви Твоји свети. Јер си Ти страдао да бисмо ми били излечени, ти си умро да бисмо ми живели, стога Ти упућујемо хвалу и славу са Оцем, који Те је послао, и Твојим Пресветим Духом, који нас ојачава да учествујемо и у Твојим страдањима, сада и свагда и у векове векова. Амин!

МОЛИТВА ПРЕД ОПЕРАЦИЈУ - женско - лична

Господе Исусе Христе, Боже наш, Ти си стрпљиво поднео шибање и рањавање Свога Најсветијег Тела и можеш да лечиш духовне и телесне ране својих грешних створења. Милостиво погледај на мене слушкињу Твоју, која очекујем да моје тело буде повређено медицинским средствима ради личног добра и душевне и телесне користи. Благослови руке оних који ће ме оперисати и оних који ће им помагати, дајући им Својом Небеском благодаћу и покровитељством мудросот и спретност. Даруј ми снагу да поднесем све што Ти, Господе, дозволиш да ми се деси. Теби присносим веру и љубав, уздајући се да ће Твоја Света воља увек управљати мојим животом. Јер си Ти Бог милости и спасења и Теби славу узносим, о Христе Господе, са Твојим Предвечним Оцем и Пресветим, Добрим и Животодавним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

МОЛИТВА ПРЕД ОПЕРАЦИЈУ - женско

Господе Исусе Христе, Боже наш, Ти си стрпљиво поднео шибање и рањавање Свога Најсветијег Тела и можеш да лечиш духовне и телесне ране својих грешних створења. Милостиво погледај на слушкињу Твоју (име), која очекује да њено тело буде повређено медицинским средствима ради личног добра и душевне и телесне користи. Благослови руке оних који ће је оперисати и оних који ће им помагати, дајући им Својом Небеском благодаћу и покровитељством мудрсот и спретност. Даруј јој снагу да поднесе све што Ти, Господе, дозволиш да јој се деси. Теби присносим веру и љубав, уздајући се да ће Твоја Света воља увек управљати њеним животом. Јер си Ти Бог милости и спасења и Теби славу узносим, о Христе Господе, са Твојим Предвечним Оцем и Пресветим, Добрим и Животодавним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

МОЛИТВА ПРЕД ОПЕРАЦИЈУ - мушко - лична

Господе Исусе Христе, Боже наш, Ти си стрпљиво поднео шибање и рањавање Свога Најсветијег Тела и можеш да лечиш духовне и телесне ране својих грешних створења. Милостиво погледај на мене слугу Твога, који очекујем да моје тело буде повређено медицинским средствима ради личног добра и душевне и телесне користи. Благослови руке оних који ће ме оперисати и оних који ће им помагати, дајући им Својом Небеском благодаћу и покровитељством мудросот и спретност. Даруј ми снагу да поднесем све што Ти, Господе, дозволиш да ми се деси. Теби присносим веру и љубав, уздајући се да ће Твоја Света воља увек управљати мојим животом. Јер си Ти Бог милости и спасења и Теби славу узносим, о Христе Господе, са Твојим Предвечним Оцем и Пресветим, Добрим и Животодавним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

МОЛИТВА ПРЕД ОПЕРАЦИЈУ - мушко

Господе Исусе Христе, Боже наш, Ти си стрпљиво поднео шибање и рањавање Свога Најсветијег Тела и можеш да лечиш духовне и телесне ране својих грешних створења. Милостиво погледај на слугу Твога (име), који очекује да његово тело буде повређено медицинским средствима ради личног добра и душевне и телесне користи. Благослови руке оних који ће га оперисати и оних који ће им помагати, дајући им Својом Небеском благодаћу и покровитељством мудрсот и спретност. Даруј му снагу да поднесе све што Ти, Господе, дозволиш да му се деси. Теби присносим веру и љубав, уздајући се да ће Твоја Света воља увек управљати његовим животом. Јер си Ти Бог милости и спасења и Теби славу узносим, о Христе Господе, са Твојим Предвечним Оцем и Пресветим, Добрим и Животодавним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

МОЛИТВА ПРЕД ОПЕРАЦИЈУ

Господе Исусе Христе, Боже наш, Ти си стрпљиво поднео шибање и рањавање Свога Најсветијег Тела и можеш да лечиш духовне и телесне ране својих грешних створења. Милостиво погледај на мене (њега, њу), слугу Твога, који очекује да моје (његово, њено) тело буде повређено медицинским средствима ради личног добра и душевне и телесне користи. Благослови руке оних који ће ме (га, је) оперисати и оних који ће им помагати, дајући им Својом Небеском благодаћу и покровитељством мудрсот и спретност. Даруј ми (му, јој) снагу да поднесем све што Ти, Господе, дозволиш да ми (му, јој) се деси. Теби присносим веру и љубав, уздајући се да ће Твоја Света воља увек управљати мојим (његовим, њеним) животом. Јер си Ти Бог милости и спасења и Теби славу узносим, о Христе Господе, са Твојим Предвечним Оцем и Пресветим, Добрим и Животодавним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

штампа
Категорија:
  Молитве и акатисти