Популарни чланци

Хор нашег храма прославио крсну славу.

By PantelejmonAdmin 4 године agoNo Comments
Home  /  ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА  /  Хор нашег храма прославио крсну славу.

„Благословен јеси Христе Боже наш, који си показао Апостоле премудрим ловцима, пославши им Духа Светог. Помоћу њих си задобио Васељену, Човекољупче слава Ти“!

Величанствени празник рођендана наше Свете Хришћанске цркве у нашем храму прослављен Светом Литургијом са почетком у 9 часова, уз велелепно појање хора нашег храма. Служашчи свештенослужитељи били су: јереј Зоран Радојевић старешина храма, јереј Стеван Вукић и ђакон Никола Мићаковић. Пригодном беседом о величанствености празника Педесетнице обратио се јереј Стеван Вукић. Након Свете Литургије, служено је по древној пракси Вечерње богослужење са коленопреклоним молитвама, у којима се црква моли за добијање Духа благодати, за исцелење душевних и телесних тегоба, и да се сви удостојимо Царства Небеског. Посебну радост наше заједнице у овом Светотројичном дану, уприличио је хор нашег храма под диригентском палицом госпође Вишње Димитријевић, који је по први пут ове године прославио своју крсну славу.
У крипти нашега храма, резању славског колача који су за овај дан припремиле чланице хора, госпође Бранка Љубичановић и Наташа Тушевљак, присуствововало је и братство храма Светога Илије и велики број верног народа. Трпеза љубави припремљена заслугом братства храма, свих чланова нашег хора и наше благочестиве заједнице, уприличена је за све присутне на Светој Литургији. Речима благодарности и љубави након освећења славског колача, обратио се старешина нашег храма Јереј Зоран Радојевић, пожелевши срећну славу и дугогодишње узрастање нашег хора, својим појањем у Телу Христовом-Цркви Његовој.
Пригодан репертоар духовне лире од стране нашег хора, у току послужења, обрадовао је срца свих присутних.

Неколико речи о хору храма Светог Пантелејмона у Миријеву:
Мешовити и дечији хор храма Св. Пантелејмона почели су са радом маја 2017. године, трудом диригентице Катарине Станковић, а на иницијативу свештенства Храма.
Идеја оснивања дечијег хора је да се деца, која редовно долазе на богослужења са својим родитељима, окупе и духовно узрастају пратећи службе богослужбеног циклуса.
Хор чине деца узраста од 4 до 11 година. Репертоар хора чине духовне песме, као и дечје песме прилагођене узрасту малишана. Дечији хор редовно учествује на Литургијама певајући причасне композиције, а узима учешће и у приредбама које свештештенство организује о празницима.
Мешовити хор храма светог Пантелејмона почео је са радом у септембру 2017. године. Хор је основан са идејом да учествује на богослужењима, пре свега на недељним Литургијама. Уз веома мотивисане певаче, након само неколико недеља хор је почео да пева четворогласно, најпре само јектеније, а након четири месеца рада савладао и целу службу. Учећи утврђени репертоар недељне Литургије, хор је савладавао и празничне
песме, пре свега тропаре. На репертоару Хора налазе се композиције углавном српских аутора, пре свега Ст. Ст. Мокрањца.
Диригенти хора су, поред Катарине Станковић (од маја 2017. до марта 2018.) која је организовала прву аудицију и окупљање појаца, били Ана Рашковић (од марта 2018. до јануара 2019.) и од јануара 2019. Вишња Димитријевић, садашња диригентица.

штампа
Категорија:
  ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА