Популарни чланци

ЧАС 30 – О ТАЈНИ БРАКА

By PantelejmonAdmin 7 година agoNo Comments
Home  /  Духовност  /  Катихизис  /  ЧАС 30 – О ТАЈНИ БРАКА

358. ШТА ЈЕ БРАК?

Брак је Света Тајна у којој се пред свештеником и у Цркви, уз слободно обећање женика и невесте о њиховој узајамној супружанској верности, благосиља њихов брачни савез, по узору на духовни савез Христа и Цркве, и моли се благодат чистога јединства за њих, ради благословеног рађања и хришћанског васпитавања деце.

359. ЗАШТО ЈЕ БРАК ТАЈНА?

То да је брак Света Тајна, види се и из следећих речи Апостола Павла: Тога ради оставиће човек оца својега и матер и прилепиће се жени својој. и биће двоје једно тело. Тајна је ово велика, а ja говорим о Христу и о Цркви (Еф. 5,31-32).

360. ДА ЛИ ЈЕ ОБАВЕЗНО ЗА СВЕ ДА СТУПЕ У БРАК?

Нису сви обавезни да ступе у брак. Девственост је боља од супружанства ако неко може да је сачува у чистоти. Управо о овоме Господ Исус Христос је рекао: Не могу сви примити ту реч до они којима је дано… Ко може примити, нека прими (Мт. 19, 11-12). И Апостол каже: А неожењеним н удовицама велим: добро им /е ако остану као и ја што сам. Ако не могу да се уздржавају, нека се жене и удају… Ко је неожењен брине се за Господње, како ће угодити Господу; а ко је ожењен брине се за овосветско, како ће угодити жени… Тако и oнaj који удаје своју девојку добро чини; али који не удаје боље чини (1. Кор. 7, 8-9, 32-33, 38).


ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

1. ШТА ЈЕ БРАК?

2. ЗАШТО ЈЕ БРАК ТАЈНА?

3. ДА ЛИ ЈЕ ОБАВЕЗНО ЗА СВЕ ДА СТУПЕ У БРАК?

штампа
Категорија:
  Катихизис