Популарни чланци

ЧАС 29 – О ТАЈНИ СВЕШТЕНСТВА

By PantelejmonAdmin 7 година agoNo Comments
Home  /  Духовност  /  Катихизис  /  ЧАС 29 – О ТАЈНИ СВЕШТЕНСТВА

354. ШТА ЈЕ СВЕШТЕНСТВО?

Свештенство је Света Тајна у којој Дух Свети кроз епископско рукоположење поставља правилно изабрано лице да савршава Свете Тајне и напаса стадо Христово. Тако да нас људи сматрају као слуге Христове и управитеље Тајни Божијих (1. Кор. 4, 1). Пазите дакле на себе и на све стадо у коме вас Дух Свети постави за епископе да напасате Цркву Господа и Бога коју стече Крвљу Својом (Дап. 20, 28).

355. ШТА ЗНАЧИ НАПАСАТИ ЦРКВУ?

Напасати Цркву, значи – поучавати људе у вери, побожности и добрим делима.

356. КОЛИКО ИМА НЕОПХОДНИХ СТЕПЕНИ СВЕШТЕНСТВА?

Постоје три неопходна степена свештенства: епископ, презвитер (свештеник) и ђакон.

357. КАКВА ЈЕ РАЗЛИКА У СТЕПЕНУ СВЕШТЕНСТВА?

Разлика између њих је у томе што ђакон саслужује приликом савршавања Светих Тајни (али их не савршава); презвитер савршава Свете Тајне и потчињен је епископу; епископ не само да савршава Свете Тајне, него има и власт да кроз рукоположење другоме предаје благодатни дар да их савршава. О епископској власти Апостол Павле пише Титу: Зато те оставих на Криту да уредиш што је недовршено, и да поставиш по свим градовима презвитере (Тит. 1, 5). И Тимотеју: Не полажи руке ни на кога брзо (1. Тим. 5, 22).

Свештеномученик Игњатије Богоносац је још почетком другог века писао: „Сви следујте епископу, као Исус Христос Оцу, и свештенству као Апостолима, а ђаконе поштујте као Божију заповест. Нека нико без епископа не ради било шта што се односи на Цркву. Она Евхаристија (=Литургија) нека се сматра сигурном која је под епископом (=коју врши епископ), или ако коме он дозволи. Тамо где се појави епископ, тамо нека буде и мноштво народа (=сви верни), као што тамо где је Исус Христос, тамо је и саборна (=католичанска) Црква. Није дозвољено без епископа ни крштавати, ни агапе (=вечере љубави) свршавати, него оно што он одобри, то је и Богу угодно – да вам све што чините буди сигурно и поуздано. Разборите је надаље трезнити се и, док још има времена, покајати се Богу. Добро је знати Бога и епископа. Ко поштује епископа, тога Бог поштује; ко тајно од епископа нешто (у Цркви) ради – служи ђаволу.“ (Посланица Смирњанима 8-9).


ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

1. ШТА ЈЕ СВЕШТЕНСТВО?

2. ШТА ЗНАЧИ НАПАСАТИ ЦРКВУ?

3. КОЛИКО ИМА НЕОПХОДНИХ СТЕПЕНИ СВЕШТЕНСТВА?

4. КАКВА ЈЕ РАЗЛИКА У СТЕПЕНУ СВЕШТЕНСТВА?

штампа
Категорија:
  Катихизис